Lussekatter – Recept från Ann’s Schwedenherz

Lussekatter - ett typskt svensk recept.

Det här är en recept från Ann från Ann’s Schwedenherz. Den är en härliga tyska bloggen över läser svenska.

Du kann också läsa det recept på tyska.

Åh herregud! Då har jag bakat något, som är så så så läcker. Jag måste och vill dela det med er!

Lussekatter! Lussekatter?

Detta är det typiska svenska bakverk, som bakas till luciadagen (13.12.). Alltså till jultiden, som kommer snart och därför tränar jag lite nu…

Lussekatter - ett typskt svensk recept.

Lussekatter är gjord av jästdeg vars speciell ingrediens är saffran. Bakverken är traditionellt utformad av en degsträng och ändarna rulla i motsatt riktning, precis som ett S. Slutlingen kommer två russin i varje bulle.

Enligt sagan kommer lussekatter från Tyskland. Jesus var utklädd som ett barn och delade ut bullar, medan djävulen, som var utklädd som en katt, delade ut stryck. Lusse kommer från Lucifer och för att skräma bort honom, färgade man bullarna saffransgula. Djävulen är ju ljusskygg.

Men viktigast av allt är: De smakar otroligt bra! Helst varma och färska direkt ur ugnen.

Är du lite nyfiken nu? Då ska jag berätta mitt recept:

Fördeg

40 g jäst 
3 dl mjölk 
150 g strösocker 
400 g mjöl

Smula ner jästen i en bunk och tillsätt mjölken, som är lite varm. Obs! Inte för varmt! Rör tills all jäst är helt upplöst. Tillsätt sedan socker och mjöl och kör degen med degkrokarna på elvispen. Sen täck bunken med plastfolie eller en kökshandduk och glömma bort degen för en liten stund, minst i en halv timme.

Lussekatter - ett typskt svensk recept.

Huvuddeg

3 dl mjölk 
1 vanlijstång 
1 till 1,5 g saffran 
150 g strösocker 
250 g smör 
2 tsk salt 
900 g mjöl

Tillsätt alla ovanstående ingedienser till fördegen och rör allt ihop, ca. 10 minuter. Fuska inte, så resultatet blir bättre! Täck bunken och låt degen jäsa igen, i ca. 30 minuter.

Och nu rullar ni!

Mina bullar har varit ca. 50 gramm, men det var nästan för mycket deg. Roll varje boll till en tunn korv och snurra ändarna ihop till en lussekatt.

Dessutom

1 ägg 
1 msk vatten 
russin

Lägg lusskatterna på en bakplåtspappersklädd plåt och sätt ugnen på 220 grader. Sen pensla lusskatterna meg äggvispet och tryck i russin.

Grädda lussekatterna i ugnen för ca. 10 minuter. När de har fått en bra färg är de goda.

Lussekatter - ett typskt svensk recept.

Jag hoppas att ni tycker om bakning. Lämna gärna ett meddelande till mig och berätta om era lussekatter.

Här en liten tips till:

Om man vill ha alltid färska lusskatter, då kan man fryser i de innan bakning. Bara ta de ut frysen 30 min innan bakningen.

Ni är välkomna med era frågor!

Kram,

Ann från annsSchwedenherz.

Här kommer glosorna på tyska och svenska:

Backwerk: bakverk, bakverket
backen: att baka
Weihnachten: jul, julen
lecker: läcker
Katze: katt, katten
Das schmeckt gut!: Det smakar bra!
Rezept: recept, receptet
Hefe: jäst, jästen
Milch: mjölk, mjölken
Zucker: socker, sockret
Mehl: mjöl, mjölet
Safran: saffran
Butter: smör, smöret
Salz: salt, saltet
Zutaten: ingredensier
Teig: deg, degen
Ofen: ugn, ugnen
Guten Appetit!: Smaklig måltig!

Tack, Ann, för det läckra receptet och den goda listan.

Advertisements

4 Gedanken zu “Lussekatter – Recept från Ann’s Schwedenherz

    1. Hej Ann,
      tack för det underbara receptet! Unser Teig geht gerade im Ofen auf und ich schaue aller 5 Minuten ungeduldig nach, ob er schon fertig ist. Ich habe auch schon so einige Stücke genascht und kann nur sagen: superlecker! Wir sind schon sehr gespannt auf die Lussekatter. Ich werde dir dann berichten, wie sie uns geschmeckt haben. Auf dein Angebot komme ich sehr gerne zurück! =)
      Viele Grüße
      Julia

      Gefällt 1 Person

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden / Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden / Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden / Ändern )

Google+ Foto

Du kommentierst mit Deinem Google+-Konto. Abmelden / Ändern )

Verbinde mit %s